svibanj 28, 2020 8:23 am

4K emitiranje: Je li vrijedno troškova?

Autor: Dragan Arunović

Na Međunarodnom simpoziju o širokopojasnim multimedijskim sustavima i emitiranju u Cagliariju u Italiji prošlog tjedna dr. Peter Siebert, izvršni direktor DVB projekta u Ženevi, Švicarska, predstavio je zanimljivu glavnu adresu na kojoj je postavio nekoliko vrlo zanimljivih pitanja. Prva je bila je li rezolucija 4K jednaka priči careve nove odjeće?

Za one koji nisu upoznati, ova priča od Hans Christian Andersena  je oko dva krojača koji obećavaju da će napraviti odijelo za cara koji će biti nevidljiv svakome tko nije sposoban za njihov položaj, glup ili nesposoban. Car je dovoljno odlučan da vjeruje u ovu tvrdnju i kad bude obučen u novoj odjeći, parada pred njegovim subjektom koji svi ne žele reći da ne vide novo odijelo zbog straha da budu ocijenjeni neprikladnim, glupim ili nesposobnim , Tek kada se dijete bez straha od suda procjenjuje da car ne nosi ništa.

TESTNI UČINAK

Pa što to ima veze s rezolucijom od 4K? Svi znamo da je sposobnost naših očiju da percipiraju razlučivost na zaslonu funkcija pravilne udaljenosti gledanja za veličinu zaslona i vodoravne linije. Pravilo palca za HD je tri puta visina slike, koja varira malo, ovisno o tome je li zaslon 720 ili 1080 redaka. Za UHD-1, udaljenost gledanja je jedna i pol puta veća od visine zaslona. Na prezentaciji dr. Sieberta pružio je neka istraživanja provedena na IRT-u, gdje je UHD sadržaj pretvoren u tri varijacije visoke definicije, a potom je upconvertiran natrag u UHD, a zatim prikazan na 56-inčni UHD zaslonu. Istraživači su pokrenuli dvije verzije testiranja uspoređujući izvorni sadržaj na zaslonu nativne razlučivosti, kao i tri HD verzije pretvorene u UHD. Jedna verzija bila je na odgovarajućoj udaljenosti gledanja za 56-inčni zaslon i drugu inačicu na 2,7 metara (gotovo 9 stopa) od zaslona.

Prema pravoj udaljenosti gledanja, sadržaj 720p i 1080i smatra se lošijom kvalitetom od po pola po ITU mjerilu za usporedbu s 5 točaka u usporedbi s izvornim UHD. Čak je i sadržaj 1080p bio lošiji od pola. Međutim, na udaljenosti od 2,7 metara, sve tri verzije HD pretvorenog sadržaja pokazale su manje od pola razlike u odnosu na izvorni UHD sadržaj. Prilikom razmatranja svih podataka prezentiranih, dr. Siebert je rekao: “Kada uspoređujete rezoluciju UHD-1 s 1080p50, poboljšanje performansi iznosi oko 0,5 bodova. Ovo je statistički relevantno, ali ipak manje poboljšanje kada se ide dalje od HD rezolucija. ”

Što to znači za emitiranje? Pa, moramo uzeti u obzir zakone o smanjenju povrata. Jasno nam je da će, kako bismo emitirali UHD, zahtijevati više resursa kao što je kapacitet kanala, pri čemu je rezolucija najveći potrošač dodatnih troškova. Također znamo da s vrlo malo izuzetaka potrošači sjedaju dalje od televizora od prave udaljenosti gledanja.

Dakle, operativno pitanje postaje pitanje je li poboljšano poboljšanje kvalitete, koje IRT skala ukazuje, statistički relevantna, ali mala, vrijedi ulaganja koja  su potrebna kako bi se emitirala veća razlučivost?

HDR v.s. 1080P

Prije nego što odgovorite na to pitanje, važno je da vi i vaš tim za odlučivanje zapamtite da je UHD-1 buket sposobnosti. Očigledno je da je više piksela jedna od komponenata, ali tako su i visoki dinamički raspon (HDR), širok spektar boja (WCG) i visoka brzina okvira (HFR). S izuzetkom rezolucije, sve ove druge mogućnosti mogu se implementirati u sustavu 1080p, koji UHD forum uključuje u svojim parametrima sadržaja UHD Phase A. Dok sumnjam da se HDR i WCG mogu primijeniti na 720p i 1080i HD formate, nisam svjestan nikoga tko prikazuje posao na ovom području. S obzirom na tu činjenicu, sasvim je razumljivo zašto neke emitirane organizacije razmatraju ideju premještanja na razlučivost od 1080p, ali uključuju HDR i WCG u svoje planove i dopuštaju da se pretvorba odvija na zaslonu. Stoga je važno za one od nas koji donose odluku da razmotre sve čimbenike i daju dobar izbor, a ne pametan izbor koji je napravio car u našoj priči na početku.

Drugo zanimljivo pitanje koje je dr. Siebert postavio imao je veze s budućim napredovanjima i ograničenjima ljudskog vizualnog sustava. Imajte na umu da UHD-1 ima četiri komponente rezolucije 4K, HDR, WCG i HFR. Tijekom svoje prezentacije dr. Siebert je predstavio eksperimentalne rezultate, što ukazuje da se u svakom od posljednja tri elementa tehnologija približava granicama naših vizualnih sustava. Sada to ne znači da su u granicama, ali opet moramo uzeti u obzir zakon opadajućih povrataka i za mene, ovo je mjesto gdje je zanimljivo.

Ako smatram strogo u smislu konvencionalnog emitiranja, onda bi se čini da su buduća poboljšanja na pogrešnom kraju ljestvice. Poboljšana  prostora boja, dinamičkog raspona i brzine okvira isporučena na standardni UHD zaslon mogu doista biti toliko mali da su neprimjetni i zbog toga možda neće vrijediti ulaganje u resurse.

Ali što je s budućnošću? Što će biti prikaze budućnosti? Hologram? Hoćemo li doći do tehnologija koje nam omogućuju poboljšanje ljudskog vizualnog sustava ili ga zaobići potpuno i izravno


Uvjerljivo najveći broj 4K televizijskih programa možete pronaći samo preko satelitske :

Ultra HD TV satelitski programi – POPIS

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

ERT World i RIK Sat prešli na Hellas Sat 4 (39°E)

Na poziciji 39 ° E, gde su smešteni grčki telekomunikacijski sateliti Hellas Sat 3 i …