srpanj 7, 2020 4:56 am

High Definition Vinyl

Autor:Darko Brlečić

Gramofon ION

High Definition  Vinyl uskoro bi mogao postati stvarnost

Iako je njegov tržišni udio od prodaje glazbe je još uvijek relativno malen, ponovno oživljavanje vinilnih ploča je vrlo prepoznatljiv kao glazbeni maloprodaji trend koji se ne usporava. Trenutno, jedna Austrijska glazbena  distribucijska  tvrtka je u potrazi za oblikovanje formata u novi smjer, revolucijski  proizvodni postupak. U suradnji s Austrijskim laboratorijem  za istraživanje Joanneum, osnivač tvrtke Rebeat Digital- gdin Günter Loibl navodno je razvio metodu kojom gramofonske ploče mogu biti proizvedene s dužim vremenom reprodukcije i sa širim frekvencijskim rasponom. Iz Njemačkog tehnološkog izvora FutureZone stiže najava da je patent za novu metodu podnesen još prošlog tjedna.

Prema članku iz tog izvora, komprimirani  audio podaci će biti upisani na matricu ploče kroz laser, što rezultira optimalnom strukturom utora kroz digitalnu obradu. Takva preciznost bi navodno trebala proizvesti više vinilnih snimaka s  30 posto više informacija u njihovim brazdama a time i veći frekvencijski raspon. Trenutno rezanje s iglom dovodi do vrućih temperatura na visokim frekvencijama što na kraju rezultira limitiranim dinamičkim rasponom.

Osim toga, korištenje lasera će smanjiti trošenje vinilnog printera, što znači više ploča  može biti proizvedeno , te se vrijeme čekanja na prešanje u pogonu  može skratiti. Nova metoda je navodno ekološki prihvatljivija i jeftinija u odnosu na dosadašnji proizvodni proces koji uključuje više proizvodnih koraka i kemikalija. Zapisi visoke razlučivosti će i dalje biti  100 posto kompatibilni  sa svim gramofonskim sustavima.

Trenutno, Günter Loibl je u potrazi za investitorima. Dakle, gramofonske ploče očekuje bolja perspektiva…

Info: http://exclaim.ca

Na stranicama Croatia Recordsa možete pronaći sve veći broj novih ploča.

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

TECHNICS SU-R1000

Produkt u razvojnoj fazi Piše: Darko Brlečić Technics se svojski potrudio da krene u re-obnovu …