1 prosinca, 2020 9:23 pm

3D model lica može vrlo jednostavno „prevariti“ sustav sigurnosti

Autor: Nino Krstačić

bb3

Prošle godine Facebook je započeo razvoj 3D sustava modela lica temeljen na fotografijama svojih korisnika, u nadi kako će se jednog takav uvesti takav način prijave na prostore Facebooka. No analitičari iz „University of North Carolina“ naveli su kako je takav sustav odnosno koncept vrlo podložan prijevarama. Da malo pobliže pojasnimo pripadajući segment razvoja 3D modela lica koji se razvija u Facebooku na vrlo jednostavan način može „prevariti“ te lako zaobići sigurnosne sustave u pojedinim tvrtkama. Dokazali su to i uzimanjem 20 fotografija dobrovoljaca te kreiranjem 3D modela lica kojem su dodali i mogućnost pomicanja oči te pojedinih mišića glave.

ll

Ono što je proizašlo kao rezultat jest zabrinjavajuće. Naime sustavi sigurnosti koji su uzeti kao primjer u više od 85% slučajeva „prihvatili“ su izraz lica te dozvolili pristup svojim podacima. Naravno ovo je samo primjer kako 3D kreiranje modela lica može naštetiti sustavima sigurnosti te se isti neće zloupotrijebiti. Dok isti vrlo jednostavno kazuje kako se na sustavima sigurnosti detekcije lica mora izuzetno poraditi te napraviti dodatna poboljšanja i preinake.


Vezani članci:

LG širi liniju Minibeam s najsvjetlijim baterijskim UST projektorom

Google Now integriran s Chrome preglednikom

Prodaja Huawei pametnih telefona porasla 25 posto, najveći skok u Europi

 

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

Nova društvena mreža Parler uzdrmala SAD

Na tlu SAD pretekao je za kratko vreme TikTok, Instagram i Tviter po broju preuzimanja …