28 siječnja, 2022 9:18 am

340 milijuna 5G priključaka u 2021

Prema predviđanju, 5G veze će dosegnuti 340 milijuna u 2021. godini, prije nego što nadmašuju milijardu u prvoj polovici 2023. Do 2025. očekuje se da će ukupno očekivati ​​2,7 milijardi eura, što odgovara više od jedne veze u svakih pet u svijetu.

Telia je prošlog tjedna pokrenula prekomercijalnu 5G mrežu u Helsinkiju u pripremi za punu komercijalnu ponudu u 2019. Nordijski pružatelj usluge ima iskustva u ranim pokretanjima mobilne tehnologije, tvrdnjom da je “prvi na svijetu” pokrenuo komercijalni 4G , krajem 2009.

Nedavne izjave banginga iz drugih mreža, uključujući Telecom Italia, BT, Swisscom i Telenor, upućuju na 5G da postaje komercijalna stvarnost u Europi prije nego što se pretpostavlja. Doista, finski operater Elisa otišao je korak dalje, tvrdeći da su već pokrenuli komercijalnu mrežu, iako bez pratećih uređaja.

Te ambicije su u suprotnosti s opreznijim pristupom većih skupina poput Vodafonea, Orangea, Deutsche Telekoma i Telefónice, koji su se samo obvezali na komercijalne 5G usluge u 2020. godini. “Ipak, kada se pokrenu mreža, motivacija da korisnici usmjere na njih bit će ogroman .

Druga regija s pozitivnijim kratkoročnim izgledima je Bliski Istok, nakon što je kvartet regionalnih pružatelja usluga u veljače 2018. napravio podebljane zahtjeve za rasporedom ranih mreža u roku od jednog dana. Iako su njihove tvrdnje vjerojatno motivirane od strane lokalnih – služe za ilustriranje boljih očekivanja za regiju nego što je prethodno pretpostavljeno.

Najvažniji je pokazatelj da će najveći operater zemlje, China Mobile, pokrenuti ispred prethodnih očekivanja, 2019. godine. Osim toga, dobavljači lokalne infrastrukture Huawei i ZTE možda će usredotočiti na domaće tržište nakon nedavne geopolitičke napetosti koja je dovela do većeg izazovnog okruženja na nekoliko tržišta, uključujući SAD i Australiju. Šuška se o potencijalnom spajanju tvrtke China Telecom i China Unicom i da im je  željoa da postignu globalnu 5G nadmoć.

U SAD-u, se pripremaju za pokretanje prvih 5G mreža, vjerojatno već u rujnu 2018. Početni fokus bit će na fiksnoj bežičnoj tehnologiji; međutim, iako će to omogućiti rano implementaciju u nedostatku podržanih pametnih telefona, CCS Insight to smatra jedinom prilikom. Čak i dugoročno, to će predstavljati samo 1 posto svih 5G veza diljem svijeta do 2025. godine.

Sve ove početne mreže ne bi dopustile korisnicima da se presele u 5G veze bez napora proizvođača pametnih telefona i dobavljača čipova da isporučuju prve mobitele s mogućnošću korištenja 5G u proljeće 2019. Prvi mobilni uređaji imat će mjesta za poboljšanje, no do kraja 2019. mnogi glavni pametni telefoni će podržati novu tehnologiju. “Ustajalo tržište uređaja u 2018. godini, posebice u bogatim zemljama, znači da će proizvođači Android smartphonea skočiti na priliku ponuditi neke inovacije u nadi da će privući ljude da zamijene svoj telefon iduće godine”.

IPhone vjerojatno neće biti među prvim 5G telefonima 2019. godine. No unatoč mogućem kasnom dolasku Applea, predviđeno je da će se prodati gotovo 60 milijuna smartfona s 5G-om 2019. godine, koje će se povećati na više od pola milijarde u 2021. godini.

Dragan Arunović

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Laurent T / Shutterstock

Tehnologije o kojima se najviše raspravlja na Internetu

Andrija Jovićević Tehnologija se razvija velikom brzinom i nova grupa tehnologija će revolucionirati način na …