19 ožujka, 2024 5:42 am

INTELSAT

INTELSAT TRANZICIJA C-BANDA

Godine pažljivog planiranja i značajnih ulaganja unaprijed omogućuju Intelsatov rani napredak i utire put 5G u SAD-u.

Piše: Darko Brlečić


Intelsat, najveći svjetski operater integrirane satelitske i zemaljske mreže, objavio je svoju finalizaciju potrebnih ugovora s proizvođačima satelita I posebnih dobavljača lansirnih vozila u svrhu kretanja prema novoj viziji napretka,a sve vezano uz ubrzanje rokova rada C-spektra uspostavljenog od strane Federalne komisije za komunikacije (FCC).

Kompanija je sklopila formalni ugovor s američkom tvrtkom Maxar Technologies za izgradnju tzv. finalnog satelita potrebnog za podršku tranziciji C-pojasa i održavanje FCC-ovog post-tranzicijskog, “istog ili boljeg” standarda kvalitete usluge. Ranije ovog ljeta Intelsat je najavio proizvodne ugovore s Maxarom i američkim Northrop Grummanom za šest satelita. Nemala investicija za dugoročni kvalitativni project.

Između ostaloga, Intelsat je ugovorio sa SpaceX-om i Arianespaceom lansiranje ovih satelita na zasebna četiri lansirna vozila počevši od 2022 godine. Raznolikost proizvođača I dobavljača lansirnih vozila omogućit će smanjenje troškova tranzicijskog programa, te pomoći Intelsatu ublažiti potencijalne rizike od odgađanja lansiranja zbog eventualnih poslovnih poteza od strane FCC-a odnosno njihova ubrzanja predviđenih rokova. Prošli mjesec (14.kolovoza) Intelsat je FCC-u predao finalni plan prijelaza spectra C-pojasa. Kreirani sveobuhvatni plan detaljno opisuje korake nužne Intelsatu za rekonfiguraciju satelitske I zemaljske infrastructure kako bi se omogućilo postavljanje  5G u C-band. Kako stvari stoje Intelsat će preseliti svoje postojeće korisničke usluge u Gornji dio C-pojasa kako bi ustupio mjesto 5G uslugama u donjem dijelu  opsega.

Info: https://www.intelsat.com/

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Bluesky platforma otvorena za javnost

Bluesky, koji je rival platforme X/Twitter, je otvoren za javnost.Od trenutka kada je Ilon Mask …