23 siječnja, 2022 4:57 am

20th Century Fox, Panasonic i Samsung za najbolje moguće iskustvo gledanja televizije

 

Koliki će biti utjecaj na kvalitetu slike uz tehnologiju HDR10+?

20th Century Fox, Panasonic Corporation i Samsung Electronics danas su najavili novosti iz združenog programa za certificiranje i korištenje logotipa za otvorenu platformu za High Dynamic Range (HDR) s dinamičkim metapodacima i bez tantijema naziva HDR10+, koju su prvotno najavili na prošlogodišnjem sajmu IFA.

Platforma HDR10+ uskoro će postati dostupna tvrtkama za produkciju sadržaja i proizvođačima televizora ultravisoke definicije (Ultra HD), playera/snimača Blu-ray diskova i set-top boxova te uređaja sa SoC tehnologijom, i to bez tantijema uz samo nominalnu administrativnu naknadu. Proizvođači mogu vidjeti novi logotip, saznati više o programu licenciranja, konačnim specifikacijama i ugovorima za korisnike te se registrirati za primanje obavijesti kad postanu dostupne tehničke specifikacije za HDR10+ putem web-mjesta http://www.hdr10plus.org. U suradnji s drugim izdavačima razvijeni su i alati za generiranje metapodataka za UHD Blu-ray sadržaje koji će uskoro biti dostupni proizvođačima sadržaja i omogućiti dolazak Ultra HD Blu-ray playera na tržište. Uskoro će biti objavljene i pojedinosti o prijenosu sadržaja i formatu sučelja u kanalu za stvaranje sadržaja.

Gledateljima će HDR10+ ponuditi istinski vrhunsko HDR iskustvo preko programa certifikacije uređaja kojim će se osigurati točan izraz kreativne namjere izražene sadržajem. S druge strane, unaprjeđenja tijekova rada za stvaratelje potaknut će povećanu produkciju premium HDR sadržaja.

Program licenciranja za HDR10+ osigurat će zainteresiranim tvrtkama nužne tehničke i testne specifikacije kako bi implementirale HDR10+ tehnologiju uz zadržavanje visoke kvalitete slike, a svaki proizvođač može inovativno primjenjivati dinamičko mapiranje tonova. Povezani program certificiranja osigurat će da proizvodi s tehnologijom HDR10+ nude dobru kvalitetu slike i vjerno prenesu kreativnu namjeru filmskih režisera i kinematografa. Na certificiranim proizvodima bit će logotip tehnologije HDR10+ koji upućuje na to da proizvod nudi izvanrednu kvalitetu slike.

Glavni aspekti programa licenciranja obuhvaćat će sljedeće:

  • razne prednosti za proizvođače uređaja (npr. televizora, Ultra HD Blu-ray playera, OTT STB-ova itd.), davatelje usluga distribucije sadržaja, proizvođače SoC uređaja, izdavače sadržaja i davatelje alata za stvaranje sadržaja
  • nema tantijema po uređaju
  • nominalna godišnja administrativna naknada za proizvođače uređaja, SoC uređaja i davatelje usluga distribucije sadržaja
  • tehničke specifikacije, testne specifikacije, HDR10+ logotip/vodič za logotip, patenti triju tvrtki koji su izravno povezani s tehničkim i testnim specifikacijama
  • certificiranje uređaja provodit će nezavisni ovlašteni testni centar

Kad se otvori program za licenciranje za tehnologiju HDR10+, tri tvrtke osnivačice uključit će HDR10+ u sva buduća Ultra HD filmska izdanja, odabrane televizore, Ultra HD Blu-ray playere/snimače i druge proizvode.

“Bilo nam je važno stvoriti otvoreni sustav koje je fleksibilan i nudi iskustvo gledanja puno bliže kreativnoj namjeri filmaša za taj film“, rekao je Danny Kaye, izvršni potpredsjednik tvrtke 20th Century Fox i izvršni direktor Fox Innovation Laba. „Sa Samsungom i Panasonicom namjeravamo standardizirati postupak licenciranja i olakšati ga partnerima, uključujući stvaratelje sadržaja te proizvođače televizora i drugih uređaja, kako bismo uključili tu tehnologiju i svima unaprijedili iskustvo gledanja.“

Podrška za HDR10+ i dalje raste: sve više tvrtki želi primijeniti 3C specifikacije i program certifikacije. Više od 25 tvrtki iz raznih branši pokazalo je veliko zanimanje za podršku platforme HDR10+, učvršćujući je tako na putu prema uspjehu.

Amazon Prime Video, prvi davatelj usluga streaminga videosadržaja koji će ponuditi HDR10+, učinio je cijelu biblioteku Prime Video HDR dostupnom u tehnologiji HDR10+. Katalog HDR10+ servisa Prime Video obuhvaća stotine sati sadržaja, kao što su oni iz kategorije Prime Originals – The Grand Tour, za nagradu Golden Globe® nominirani The Marvelous Mrs. Maisel, Jean-Claude Van Johnson, The Tick i The Man in the High Castle, a tu su i još stotine licenciranih naslova.

Warner Bros. Home Entertainment podržat će HDR10+ radi izrade rješenja za dinamičke metapodatke za sadržaje tvrtke Warner Bros za Samsungove, Panasonicove i druge 4K HDR televizore koji podržavaju HDR10+. “Warner Bros. je oduvijek nastojao ponuditi korisnicima najbolje iskustvo kućne zabave nove generacije“, rekao je Jim Wuthrich, predsjednik za Amerike i globalnu strategiju u tvrtki Warner Bros. Home Entertainment. “S HDR10+ dinamičkim metapodacima WB sada može kućnim korisnicima ponuditi još točniji prikaz vizija tvoraca filmskih i drugih sadržaja iz 2018. i više od 75 naslova iz našeg bogatog kataloga 4K HDR sadržaja putem brojnih televizora s podrškom za HDR10+.

Nova HDR10+ tehnologija optimizira kvalitetu slike za zaslone sljedeće generacije korištenjem dinamičkog mapiranja tonova kojima se odražavaju varijacije između dvaju kadrova ili dviju scena u svjetlini, zasićenosti boja i kontrastu, što pak unaprjeđuje iskustvo gledanja. HDR10+ tehnologija optimizira performanse brojnih 4K televizora ultravisoke definicije, omogućujući reprodukciju na cijelom nizu uređaja nove generacije i približavajući korisničko iskustvo izvornoj kreativnoj namjeri hollywoodskih filmova.

Zahvaljujući spoju znanja i tehnologija triju pokretačkih tvrtki, HDR10+ ima potencijala ostvariti znatna poboljšanja u kvaliteti slike za gledatelje i stvaratelje“, rekao je Toshiharu Tsutsui, direktor Panasonicova odjela TV Business Division. „U skladu s time, Panasonic predviđa da će HDR10+ imati veliku podršku.“

Samsung svojim televizorima podržava i potiče tehnološke inovacije, a HDR10+ predstavlja revoluciju u kvaliteti prikaza i nudi najbolje moguće iskustvo gledanja”, rekao je Jongsuk Chu, viši potpredsjednik divizije Visual Display Business u tvrtki Samsung Electronics. “Stvorili smo platformu HDR10+ da bismo potaknuli budući razvoj radi stvaranja daljnjih naprednih tehnologija u narednim godinama.”

20th Century Fox, Panasonic i Samsung tehnički će demonstrirati HDR10+ tehnologiju na sajmu CES 2018. Akreditirani novinari i svi zainteresirani za program licenciranja mogu se najaviti za posjet štanda tvrtke 20th Century Fox slanjem poruke e-pošte na adresu chris.bess@fox.com. Akreditirani novinari moći će vidjeti tehničku demonstraciju platforme HDR10+ tvrtke Panasonic na njenom štandu u konferencijskom centru MGM Grand Conference Centre. Još jedna demonstracija HDR10+ tehnologije održat će se na Samsungovu događanju First Look 7. siječnja u Enclaveu u Las Vegasu.

Da biste saznali više o programu licenciranja za HDR10+, obratite se uredu za HDR10+ licenciranje na adresi info@hdr10plus.org.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Samsung na CES 2022 sajmu predstavio

  Marina Barić Najnovije modele MICRO LED, Neo QLED i Lifestyle televizora Tvrtka Samsung Electronics …