24 listopada, 2021 4:42 pm

20 učenika dobilo diplome web detektiva

diploma-i-kapa-web-detektiva

  Danas su u Osnovnoj školi Dore Pejačević u Našicama održane prve radionice projekta Web detektivi pokrenutog od strane nevladine udruge Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u partnerstvu s kompanijom Microsoft Hrvatska i u suradnji s Odjelom prevencije Policijske Uprave Osječko-baranjske županije. Prvih 20 učenika, tj. budućih web detektiva učili su kako savjesno koristiti internet te kako prepoznati i prijaviti neprimjereni sadržaj ili ponašanje na Internetu.

radionica_predavanje-putem-skype-for-businessUčenici su danas imali priliku sudjelovati na radionici na temu Slanje fotografija preko društvenih mreža i aplikacija budući da ta aktivnost može dovesti do ozbiljnih problema kao što je prijetnja ili ucjena. U ovoj radionici, koju su putem programa Skype for Business održali predstavnici nevladine udruge Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, djeca su naučila zašto ne bi nikada trebali objavljivati slike drugih osoba bez njihovog znanja i dopuštenja, te koje su posljedice slanja slika preko društvenih mreža.

Policijski službenici Odjela prevencije PU Osječko-baranjske županije održali su radionicu na temu Djeca u riziku informacijsko-komunikacijske tehnologije putem koje su upozorili djecu na opasnosti prilikom korištenja interneta, te ih podučili kulturi komunikacije na internetu i načinima zaštite na internetu. Nakon interaktivnih predavanja, svaki je učenik od policijskih službenika dobio kapu, diplomu i iskaznicu Web detektiva, a njihova je buduća zadaća prijavljivati neprimjereno ponašanje na internetu.

Inače, neprimjereno ponašanje na internetu, između ostalog, podrazumjeva prijavljivanje međuvršnjačkog nasilja putem interneta, poticanje grupne mržnje i ismijavanje, napade na privatnost, uznemiravanje, uhođenje, poruke vulgarnog sadržaja, prijeteće poruke, vrijeđanje, lažno predstavljanje, iznošenje osobnih tajni kao i slanje fotografija svojih kolega te traženje ostalih da ih procjenjuju po određenim karakteristikama, odnosno da glasaju za osobu koja je, primjerice, najružnija, najnepopularnija ili najdeblja u školi i sl. Nakon uočavanja takvog ponašanja, web detektivi će pokrenuti proces prijave koji ima tri koraka. Prvi korak je prijava neprimjerenog sadržaja, nakon čega treba naznačiti gdje se taj sadržaj nalazi te naposljetku opisati sadržaj koji se želi prijaviti. Nakon same prijave unutar posebnog sučelja, educirani djelatnici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu pregledavaju prijave te temeljem znanja i iskustva po potrebi prosljeđuju prijave nadležnim tijelima.

web-detektivi-nasice1Već educirani web detektivi u budućnosti će educirati nove potencijalne web detektive tako da će svojim izjavama na kraju svake radionice objasniti što su naučili, što su web detektivi i kome su namijenjeni. Osim toga, svojim će primjerom objasniti i pokazati novim web detektivima kako prijaviti neprimjereni sadržaj na internetu te kome se obratiti za pomoć.

Do 8. prosinca će se radionice za web detektive održati u još četiri škole u Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji s ciljem da se poveća razina znanja i svijesti o posljedicama zloupotrebe interneta i društvenih mreža, te doprinese općoj sigurnosti djece.

web-detektivi-nasice_zajednicka-s-diplomama

Radionice za Web detektive se nastavljaju po sljedećem rasporedu:

15.11.2016.    Osnovna škola Ivana Mažuranića u Vinkovcima

24.11.2016.    Osnovna škola Antuna Mihanovića u Slavonskom Brodu

01.12.2016.    Osnovna škola Eugena Kumičića u Slatini

08.12.2016.    Osnovna škola Dobriše Cesarića u Požegi

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Samsung sa najnovijim modelom Galaxy A52s 5G 

Andrija Jovićević Tvrtka Samsung Electronics nedavno je predstavila najnoviji Samsung Galaxy A52s 5G pametni telefon. …