27 studenoga, 2022 5:01 pm

16 zlonamernih aplikacija na Google Play

Istraživači bezbednosti u kompaniji McAfee otkrili su 16 zlonamernih mobilnih aplikacija koje su se na neki način neprimećeno dospele na Google Play,poznatu prodavnicu aplikacija za Android.Radi se o takozvanim „klicker“ aplikacijama koje su posebna kategorija reklamnog softvera koji učitava oglase u nevidljivim „prozorima“ i u pozadini samostalno „klikće“ na njih da bi ostvario prihod za svoje operatere.Ulaz ovakvih „virusa“ na uređaj može biti pad performansi, odnosno „usporen telefon“, pregrijavanje, povećana potrošnja baterije i povećani troškovi mobilnog i interneta.Svih 16 aplikacija je uklonjeno sa Google Playa nakon što ih je McAfee prijavio, ali su do momenta uklanjanja  imale čak 20 miliona instaliranja.

Takve aplikacije ne prikupljaju i ne kradu oseljive podatke.Najgora aplikacija, je „DxClean“, koja je instalirana pet miliona puta pre nego što je uklonjena. Ta aplikacija je imala i dobru pozitivnu ocenu korisnika – od 4,1 od pet zvjezdica.Ostale aplikacije, koje je McAfee naveo u svom izvještaju, najčešće se predstavljaju  kao aplikacije za „čišćenje“ i poboljšanje sistema telefona.Ostale neželjene aplikacije su: Junk Cleaner, EasyCleaner, Power Doctor, Super Clean, Full Clean, Fingertip Cleaner, Quick Cleaner, Keep Clean, Windy Clean, Cool Clean, Strong Clean i Meteor Clean.

Komentari

comments

O satelit74

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

Bose Smart Soundbar 600

Piše: Darko Brlečić Bose je predstavio  novi Smart Soundbar 600, kompaktni TV zvučnik s wi-fi …