24 listopada, 2021 4:57 pm

10 funkcija smartphonea za koje vjerojatno jeste ili niste čuli

U: Dragan Arunović

Izračunato je da upotrebljavamo pametne telefone u prosjeku više od 4 sata dnevno. No, kako stvoramo navike, vrlo često koristimo iste funkcije i ne istražujemo najzanimljivije, korisnije i neočekivane mogućnosti na našim telefonima. U međuvremenu, razvojni programeri pametnih telefona i različitih aplikacija implementirali su nevjerojatne ideje puno puta inspirirani znanstvenom fantazijom. Svatko od nas korisnika pametnih mobitela u moru ponuđenih aplikacija nađe na svoju omiljenu aplikaciju koju možda drugi korisnici nisu pronašli.

1. Proširena karta stvarnosti na vjetrobranskom staklu vašeg automobila.

Ako vozite u mraku, magli, kiši ili jednostavno na nepoznatom terenu, instalirajte Hudway na telefon, postavite odredišnu točku i postavite telefon na nadzornu ploču. Vaš smartphone će projicirati kartu uz podršku GPS-a desno na vjetrobransko staklo bez potrebe za dodatnom opremom.

2. Vaš telefon može čitati barkodove.

I QR-kodovi također. Sve velike trgovine imaju besplatne čitače barkodova koji mogu obraditi primljene informacije. Evo dva glavna razloga zašto je cool:

Barkodove možete skenirati na većini paketa koji su dio USPS, UPS i FedEx sustava te automatski prenose te podatke na vaš gadget.
Možete dobiti više informacija o proizvodu u aplikacijama kao što je RedLaser koji može provjeriti postoji li dostupna prihvatljiva cijena u drugim trgovinama.

3. Vaš telefon može raditi kao teleskop.

Ovo je jednostavan, ali koristan mali trik koji mnogi od nas nisu svjesni. Postavite leću telefona izravno na teleskop i moći ćete snimiti uvećanu sliku s druge strane. Ovaj trik radi i sa dalekozorom.

4. Kamera vašeg telefona može izmjeriti puls krvi ispod vaše kože.

Programeri aplikacija kao što su Instant Heart Rate (dostupni za iOS, Android i Windows) tvrde da mogu mjeriti otkucaje srca putem fotoaparata vašeg pametnog telefona. Postavite prst ispred fotoaparata i aplikacija će pratiti male promjene boje kože koja se javlja zbog pulsiranja krvi. Nakon nekog vremena, moći će mjeriti brzinu otkucaja srca. Aplikacija Cardiio (iOS) može mjeriti brzinu otkucaja srca slijedeći promjene boje vašeg lica.

5. Pomoću pametnog telefona možete skenirati i digitalizirati stare negative.

Ovo nije najbolji način za skeniranje i digitaliziranje negativa, ali ako hitno trebate pogledati svoje stare negative, fotoaparat vam  može  pomoći. Također možete pokušati koristiti neke dostupne aplikacije kao što je HELMUT Film Scanner (dostupno za Android).

6. Kamera telefona prepoznaje fontove, objekte i čak restorane.

Aplikacije poput Amazonovog protoka (dostupne za iOS i Android) mogu prepoznati objekte, mjesta i čak tekst. Iako je nova funkcija Google Lens, koja je dio Google pomoćnika (dostupno za iOS), prepoznaje bilo koji restoran svojim fotografijama i nudi informacije o ocjenama i pregledima posjetitelja. Aplikacija WhatTheFont može vam reći kojim  je fontom nešto napisano  jednostavnim skeniranjem slike.

7. Smartphone može snimati fotografije tijekom snimanja videozapisa.

Vjerojatno ste bili u situaciji u kojoj ste željeli snimiti fotografiju, ali ste slučajno odabrali način rada videozapisa. Srećom, iPhone omogućuje istodobno izvođenje te 2 akcije. Sve što trebate učiniti je pritiskanje okidača koji se pojavljuje pored gumba za snimanje videozapisa. Fotografija koju daju senzori videokamere neće biti jednako impresivna kao i vaše uobičajene fotografije, ali barem čete imati sliku ako vam je potrebna.

8. Koristite kameru vašeg telefona kao ravnalo.

Aplikacije poput aplikacije Ruler savršene su za mjerenje veličine bilo kojeg objekta na fotografiji ili mjerenje malog objekta pomoću konvencionalnog ravnala na zaslonu. To je osobito korisno za arhitekte i graditelje kada je potrebno brzo mjeriti sobu ili komad namještaja.

9. Vaš smartphone može se koristiti kao termalna kamera.

Seek Thermal stvara tehnologiju koja je izumljena za vojne i druge stručnjake i sada ga čini  dostupnim svima. Ovaj maleni fotoaparat koji se može priključiti na vaš telefon omogućuje snimanje toplinske slike o svemu oko vas i prikazuje trenutnu fotografiju vašeg okruženja.

10. Pretvorite smartphone u mikroskop.

Možete jednostavno koristiti svoj telefon kao prijenosni, digitalni mikroskop ako priložite malu leću, koja se može naći na bilo kojem laserskom uređaju te staviti na kameru vašeg telefona. Ovaj nevjerojatan trik pomoći će vam istražiti mikro svijet i napraviti nevjerojatne uvećane fotografije.

Bonus: Produžite vijek trajanja telefona.

Nažalost, priključak za punjenje telefona nastoji sakupljati prašinu i ostale čestice koje mogu smanjiti vijek trajanja . Dobra vijest je da postoji izlaz – uzmite špricu punu zraka, umetnite iglu u otvor za punjenje i ubrizgajte zrak. Ovaj postupak pomoći će da ispušete nepotrebnu prašinu iz konektora i produžite vijek trajanja uređaja.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Samsung sa najnovijim modelom Galaxy A52s 5G 

Andrija Jovićević Tvrtka Samsung Electronics nedavno je predstavila najnoviji Samsung Galaxy A52s 5G pametni telefon. …