3 prosinca, 2022 6:23 am

Samsung Galaxy S7, poimanje „vrha“ na Južno Korejski način

Autor: Nino Krstačić

e-mail: nino.krstacic@sat-multimedia.com

nas56

Pročitajte / Najava Samsung Galaxy S7, Pristigao (LINK)…. /

Druženje s Samsung Galaxy S7 pametnim telefonom, završilo je. Sada je na red došla Recenzija u kojoj ćemo navesti sve prednosti i mane ovog flagship modela za ovu aktualnu (2016.) godinu. Nemojmo zaboraviti kako još moramo odraditi Recenziranje s Samsung Galaxy S7 Edge modelom, no ovdje ćemo se kako to i sam naslov navodi, fokusirati na Galaxy S7 model. Odmah na prvu Samsung Galaxy S7 nas je osvojio svojom jednostavnošću izgleda i nadasve lakoćom. Lagano zakrivljena stražnja strana, ovog je puta ono sporedno što Samsung Galaxy S7 dovodi. Prisjetimo se samo prošlogodišnjeg Samsung Galaxy S6 modela i njegove „plosnate“ stražnje strane, koja je bila sve samo ne „blago zakrivljena“, odnosno svojom ravnoćom bila je posebice upečatljiva.

I dalje je ovdje riječ o unibody kućištu koji je izrađen od staklenog sloja, te je isti dodatno zaštićen Corning Gorilla Glass 4 zaštitnim slojem. Dolazak u ožujku 2016, godine Samsung Galaxy S7 modela, mnoge je naveo na misao kako Samsung predstavlja napokon nešto „dugo očekivano“. Te mi tu konstataciju samo možemo i potvrditi. Prvo je ono što je dobro odnosno što je PLUS kod Samsung Galaxy S7 modela, jest microSD utor kapaciteta do 200GB. Dok je drugi PLUS, IP68 certifikat koji pak garantira otpornost na udarce, prašinu te uranjanje u vodu dubine do 1,5 metara pri vremenskom razdoblju od 30 minuta.

Upravo su ove dvije značajke „one“ koji su mnogi čekali, odnosno što su svi zaljubljenici, korisnici Samsung Galaxy S6 modela i u određenoj mjeri negodovali. Red je da mi krenemo opsežnije s našom Recenzijom, stoga se nadamo kako će te i ostatak Recenzije s velikim zanimanjem pročitati.

Specifikacije:

 • Najavljen: Veljača, 2016.
 • Predstavljen: Ožujak, 2016.
 • Dimenzije: 142.4×69.6×7.9mm
 • Težina: 152g
 • SIM: Nano-SIM
 • Zaslon: Super AMOLED, 5,1“ (1440x2560px), 577ppi, (72% zauzeća prednje strane)
 • Operativni sustav: Android 6.0.1 Marshmallow, Samsung TouchWiz UI
 • Chipset: Exynos 8890 (Osmo-jezgreni)
 • Procesor: Četiri-jezgre, 2,3GHz, Mongoose / četiri-jezgre, 1,6GHz, Cortex-A53
 • Grafički procesor: Mali-T880 MP12
 • Interna memorija: 32GB/64GB
 • Eksterna memorija: Da (do 200GB)
 • Radna memorija: 4GB
 • Primarna kamera: 12MP, 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@240fps, HDR
 • Sekundarna kamera: 5mp, 1080P@60fps, 720p@240fps, HDR
 • Povezivanje: 3G, 4G (LTE), Bluetooth, NFC, Wi-Fi, Android Pay, Čitač otiska prsta, MicroUSB 2.0
 • Baterija: Li-Ion (neizmjenjiva), 3000mAh / Quick Charge 2.0, 60% u 30min

Zaslon:

Samsung Galaxy S7 donosi jedan od najkvalitetnijih zaslona. Odnosno upravo Samsung prvi svojoj Galaxy S liniji pametnih telefona, donosi Super AMOLED, koji se odlikuje kvalitetom izrade te prikaza. Tako ovoga puta pri Galaxy S7 modelu nailazimo na 5,1“ Super AMOLED zaslon ija rezolucija iznosi već dobro nam poznatih: 1440x2560px, odnosno radi se o QHD rezoluciji. Isto tako kvaliteta prikaza izražava se pri 557ppi, te isto tako prednjom stranom zaslon dominira pri kapacitetu od 72% zauzeća. Sam osjećaj zaslona pod prstima dodatno je poboljšano Corning Gorilla Glass 4 zaštitnim slojem, što osim dodatnog osjećaja fluidnosti pruža i sigurnost pri potencijalnim padovima te možebitnim ogrebotinama.

2

Telefon svojim dimenzijama kao što smo naveli od: 142.4×69.6×7.9mm rezultira krajnjom lakoćom tj, jednostavnošću korištenja jednom rukom. Sve značajke koje se prikazuju pri zaslonu jednostavno su dostupne i onima s manjim dlanovima ruke, te upravo ovdje ne vidimo problema kada je riječ o korištenju zaslona. Što se tiče svjetline, Samsung Galaxy S7 donosi senzor pozadinskog osvjetljenja, te će shodno vanjskoj svijetlosti isti automatski odrediti koliko je svjetline potrebno. Naravno ista se može i onemogućiti i korisnik može posve samostalno regulirati istu. Boje prikaza posve su realne u odnosu na Galaxy S6, no naravno u „Postavkama“ se iste mogu dodatno i konfigurirati što svakako i pozdravljamo. Pametne geste kao i korištenje značajki zaslona osoba s invaliditetom, također je ukomponiran u Samsung Galaxy 7 model pametnog telefona.

Dizajn, detalji, izrada:

Već smo kazali kako Samsung Galaxy S7 dolazi u unibody kućištu kao i njegov predhodnih. Glavna prednost Samsunga Galaxy S7 nad Galaxy S6 modelima, jest to što S7 donosi sve ispravke odnosno prednosti još više naglašava a nedostatke ispravlja. Na prvi pogled kada se Samsung Galaxy S7 uzme u ruku dobije se dojam „lakoće“, „neupečatljivosti“ i jednostavnosti. Odnosno mislili smo da se u kutiji nalazi model srednjeg-razreda a ne neki flagship model za 2016, godinu. Sam dizajn izrade kao i prethodnik doveden je do vrhunca. I dalje je ovdje prisuta stakleni sloj kako s prednje, tako i s stražnje strane pametnog telefona. Imamo dojam odnosno znamo kako Samsung Galaxy S7 pri stražnjoj strani dolazi s zakrivljenom linijom, odnosno notom koja dodatno pospješuje „ležanje“ u ruci korisnika, što pametni telefon dodatno osigurava od isklizivanja iz ruke te pada.

Čitav se Samsung Galaxy S7 u suštini ne razlikuje od Galaxy S6 modela. Prednjom stranom i dalje dominira zaslon ispod kojega nailazimo na fizičku Home tipku koja je ujedni i čitač otiska prsta. S njezine lijeve odnosno desne strane nailazimo na dvije kapacitivne tipke „Back“ i „Task-Manager“. Možemo reći kako je Samsung svoju Galaxy S liniju po navedenim kapacitivnim tipkama i proslavio, jer su na „istom mjestu“ prisutne već generacijama. Home tipka na Galaxy S7 modelu nema više onaj iritantni „zvuk“ škljocanja, koji su mnogi pripisivali karakteristikama modela donjeg-razreda a ne modela iz samog vrha ponuda, toga se Samsung u Galaxy S7 liniji napokon riješio i to uspješno. 22Gornja strana donosi zvučnik telefona kao i „Samsung“ logo. Pri njegovom lijevom kraju nailazimo na senzora ambijentalnog osvijetljena kao i senzor za „očitanje“ kada se pametni telefon nalazi pri glavi korisnika, odnosno isto tako kada korisnik gleda u zaslon pametnog telefona, te shodno tome zaslon stoji uključen (aktivan) ili ne. Tik do njih nalazi se notifikacijska LED-lampica. S desnog kraja jasno se vidi sekundarna (prednja) kamera, koja donosi rezoluciju od 5MP kao i snimanje u Full-HD rezoluciji.

Postepeno prijeđimo na bridove (bokove) Samsung Galaxy S7 pametnog telefona. Lijevi brid pri svojem vrhu donosi samo dvije Volume Up / Volume DOwn tipke. Brid na vrhu (odnosno samo vrh) donosi utore za microSD te Nano-SIM, naime u jedan utor ulaze (jedna do druge) dvije kartice. Isti se vadi iglicom koja se dobije u prodajnom pakiranju. Negdje pri sredini nailazimo na sekundarni mikrofon pametnog telefona. Desni bok donosi Power tipku te više ništa. Odnosno ovdje se ostavlja dojam kako je Samsung želio povesti računa o samom „minimalizmu“ pri izradu i korištenju Galaxy S7 perjanice.7 Donji brid (bok) donosi najviše utora za korištenje pametnog telefona. 3,5mm utor za slušalice nalazi se odmah na početku, do njega odnosno točno na sredini nalazi se microUSB 2.0 utor za punjenje te povezivanje uređaja. Dok će isti vrlo lako poslužiti za prikazivanje sadržaja s recimo USB štapića jer se u prodajnom pakiranju isto tako dobije USB to microUSB utor, odnosno popularno rečeno „USB to Go“.

Primarni mikrofon idući je u nizu na donjem boku Galaxy S7 modela, dok se do njega nalazi Mono zvučnik. Upravo je zvučnik ovdje nezgodno smješten jer korisnik vrlo lako može isti prekriti dlanom te se time zvuk odnosno doživljaj multimedije može itekako nenamjerno narušiti. Stražnja strana Samsung Galaxy S7 pametnog telefona odmah donosi i jasno vidljivu primarnu kameru. Upravo onu koja je na Galaxy S6 izvedenici itekako „stršila“ vani, dok kod Galaxy S7 modela to više nije slučaj. Naravno ona je i dalje malo „ispupčena“ u odnosu na ostale elemente stražnje strani ali ne toliko, koliko je to bilo u slučaju Samsung Galaxy S6 modela (odnosno njegovih izvedenica). Osim kamere, s desne strane nalazimo LED-bljeskalicu koja dodatno pospješuje kvalitetu fotografija kao i video-zapisa. Ispod njih, ponovno se smjestio „Samsung“ logotip.

Kamera:

Upravo su se s „Kamerom“ na eventu predstavljanja Samsung Galaxy S7 i Samsung Galaxy S7 Edge pametnih telefona, posebno hvalili. Naveli su kako Samsung Galaxy S7 te njegova Edge inačica imaju bolju kameru od čak i Apple iPhone 6s modela, kvalitetnije fotografiranje u noćnim uvjetima, manje trzanja pri snimanju video-zapisa i ostalo. Moramo priznati kako je sve to i točno, odnosno kako nije ništa puko navedeno. Samsung Galaxy S7 donosi 12MP primarnu odnosno 5MP stražnju kameru. Kvaliteta fotografije zaista je na vrhuncu kao i video-zapisa. Dodatne „postavke“ Kamere, pružaju konfiguriranje detalja, značajki poput manje trzanja prilikom snimanja video-zapisa ili pak odabira snimanja Full-HD video-zapisa pri 60fps-a. Osim ovoga, Samsung Galaxy S7 u pogledu značajke „Kamere“ donosi i Slow Motion ili pak snimanje pri 3D načinu, Panorama ili pak neke ostale vrlo zanimljive značajke. 35Stoga ako će te uskoro postati vlasnik ovog flagship modela ili razmatrate kupovinu, toplo preporučujemo isprobavanje istih. Samo sučelje „Kamere“ vrlo jednostavno je. Snalaženje putem istog odnosno korištenje mogućnosti, jednostavno je te sve funkcije dolaze pri vrlo visokim detaljima prikaza. Ovo su samo neke od značajki koje Samsung Galaxy S7 sa sobom i donosi, stoga isprobajte sve dodatne mogućnosti ako ikako budete imali mogućnosti.

Softver i Benchmark:

Gledajući s softverske strane Samsung Galaxy S7 dolazi s predinstaliranim Androidom 6.0.1 Marshmallow, povrh koje se našao TouchWiz korisničko sučelje. Android 6.0.1 Marshmallow na Galaxy S7 donosi sva poboljšanja u odnosu na Android 5.1.1 Lollipop, kojeg smo imali prilike koristiti na Galaxy S6 modelu pametnog telefona. Jasno definirane ikone te mape koje donose skup aplikacija poput onih iz „Googlea“ ili pak onih poput „Samsunga“, Društvenih“ samo su mali dio detalja Androida 6.0.1 Marshmallow.

47 Primjetili smo kako Samsung Galaxy S7 vrlo jasnu pažnju pridodaje i Samsung pametnim satovima odnosno nosivim uređajima, pa stoga na Galaxy S7 modelu možemo naići na niz Samsung aplikacija koje za rad trebaju neku od Samsung nosivih uređaja (bez obzira dali se radilo o pametnom satu ili narukvici). Što se tiče Benchmark testiranja i ovdje smo povjerenje posvetili AnTuTu Benchmark alatu, dok je isti pokazao kako Samsung Galaxy S7 donosi rezultat pri 129643, što svakako donosi odnosno pokazuje sam vrh trenutne mobilne ponude u 2016, godini.

HRTi i Samsung Galaxy S7:

Ovoga puta također smo isprobali HRTi aplikaciju pri Samsung Galaxy S7 modelu. Kvaliteta prikaza odnosno prikazivanje detalja i boja svakako je na razini. Te uživanje u sadržaju pri Full-HD rezoluciji izuzetno je živopisna i vrijedna spomena. Fluidnost rada aplikacija pri 4GB radne memorije Samsung Galaxy S7 modela, svakako je vrijedan spomena, jer niti u jednom trenutni nismo primijetili ikakvo zastajkivanje reprodukcije sadržaja. Bez obzira dali se radilo o Radijskom ili Televizijskom programu HRTi na Samsung Galaxy S7 modelu, svakako je zavrijedio svaku pohvalu, no ništa manje nismo ni očekivali.

Ustupio na test:
Samsung Hrvatska

 


Vezane Recenzije:

HTC One A9 / Recenzija

LG V10, Androidaš vrijedan pažnje

Samsung Galaxy S6 Edge+ / (Recenzija)

Zaključak:

Specifikacije: - 9
Zaslon: - 9
Dizajn, detalji, izrada: - 9
Kamera: - 9
Softver i Benchmark: - 9

9

Za kraj Recenzije želimo kazati nekakav osvrt na Samsung Galaxy S7 pametni telefon. Zasigurno i samo znate kako se radi za sada o najjačem modelu pametnog telefona iz samog vrha ponude, čime se Južno Korejski „Samsung“ svakako i potrudio da taj put utaban a „duže vrijeme“. Isto tako jasno nam je kako je trenutna cijena Samsung Galaxy S7 modela od 6600kn, svakako nije zanemarivo. No kažemo kako isti vrijedi i ovih novaca, posebice kada se uzme u obzir da se Samsung Galaxy S7 može dobiti i na pretplatu, cijena je svakako razumljivija, odnosno prihvatljivija u neku ruku. Bez obzira na visoku cijenu Samsung Galaxy S7 predstavlja razinu više u odnosu na Galaxy S6. Slobodno možemo navesti kako je Samsung Galaxy S6 bio pametni telefon koji je imao koju „manu“, odnosno nedostatak ali Galaxy S7 svojim dolaskom to i ispravlja na svačije veselje.

User Rating: 4.65 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

HTC 10 – druženje s pridjevom „masivnost“

Autor: Nino Krstačić Pročitajte / Najava HTC 10 (LINK) / Proteklih nekoliko dana imali smo …