16 travnja, 2024 4:15 pm

Prestanak smetnji iz Italije?!

Prestanak smetnji iz Italije?! –Novi talijanski frekvencijski plan digitalne televizije

Smetnje u prijamu signala zemaljske digitalne televizije, koje na području Hrvatske uzrokuju nelegalni talijanski odašiljači, trebale bi prestati krajem ove ili početkom 2015. godine. Smetnje su prisutne od početka prosinca 2010. godine na području Istre (regija D5), djelomično i u regiji D7 (Zadar, Šibenik), a od konca svibnja 2012. su se proširile i na južni dio Hrvatske, zahvaćajući tako cijelu jadranska obalu, dio zaleđa i otoke.
U petak, 10. listopada 2014. godine, talijanska nacionalna regulatorna agencija AGCOM je objavila uredbu (delibera) broj 480/14/CONS o promjeni frekvencijskog plana digitalne televizije (DTT) sukladno zakonskoj uredbi broj 9 od 21. veljače 2014. godine. Izmjenama frekvencijskog plana po prvi put su iz jadranskih regija Italije izostavljeni hrvatski kanali (međunarodni sporazum Geneva 2006) i sukladno tome će biti izmijenjene dozvole za rad lokalnim nakladnicima, a primjenom novog plana omogućit će se potpuno uklanjanje ili znatno smanjenje smetnji u mrežama digitalne zemaljske televizije u Hrvatskoj. Uredba se odnosi samo na televizijske kanale koje koriste lokalne talijanske TV postaje, koje u najvećoj mjeri i stvaraju smetnje u Hrvatskoj. Ustanovljen je također i kompenzacijski fond od 20 milijuna eura za nakladnike kojima se oduzimaju frekvencije.
Rok za provedbu svih aktivnosti prema uredbi je 31.12.2014. godine.

italija-smetnje-dtt-plan-2014-10

Ministarstvo ekonomskog razvitka Italije u roku od 30 dana mora izdati provedbeni akt i poziv lokalnim nakladnicima koji su obuhvaćeni izmjenama plana. Odašiljači TV nakladnika bit će ugašeni prisilnim putem nakon 31.12.2014. godine, ako ne postupe prema uredbi.
Gotovo svi talijanski lokalni i regionalni TV nakladnici pružaju veliki otpor provođenju te uredbe putem svog udruženja Aeranti-Corallo. Unatoč otporima i kašnjenju, Italija je čini se odlučna u provedbi plana.
Na karti su po hrvatskim regijama prikazani svi kanali na kojima postoje smetnje, s podjelom na kanale na kojima se očekuje potpuni prestanak smetnji, kanale na kojima se očekuje značajno smanjene smetnji i kanale koji nisu obuhvaćeni promjenama plana. Na talijanskoj strani su prikazane regije obuhvaćene promjenama plana s pripadajućim kanalima. Na većini kanala se može očekivati potpuni prestanak smetnji, osim 51. kanala u regiji D7 na kojem će se smetnje smanjiti i 57. kanala u regiji D5 koji nije obuhvaćen planom.
Smetnje će se ukloniti ili smanjiti gašenjem talijanskih odašiljača koji rade na hrvatskim kanalima ili ograničavanjem razina signala i zračenja prema susjednim zemljama (dozvoljena razina na granici oko 28 dbuV/m), prema tablici niže.
Regija Kanal MUX Regija
gašenje kanala
Regija
ograničenje zračenja
D5 28
29
39
53
45
A
D
E
B
D lok
Friuli Venezia Giulia, Veneto, Emilia Romagna, Marche sjever Marche jug, Abruzzo
D7 21
31
45
51
59
C
D
E
A
B
Emilia Romagna (Rimini), Marche, Abruzzo, Molise, Puglia Emilia Romagna
D8 23
33
34
41
53
C
A
D
E
B
Marche jug, Abruzzo, Molise, Puglia Marche sjever
D9 22
28
45
51
59
C
D
E
A
B
Abruzzo, Molise, Puglia
Izvor: OIV

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Programibilna antenska stanica za zemaljske TV programe

FTE maximal predstavlja Mind 32 Andrija Jovićević Tvrtka FTE maximal predstavlja svoja tri modela programibilnih …

Odgovori